perjantai 19. huhtikuuta 2013

4 vrk

Pennut tänään 4vrk ja kyllä on vilinää pentulaatikossa, pennut on erittäin liikkuvaisia ja energisiä pikkupalleroita <3
Pennuilta ollaan mitattu joka päivä painoja ja leikkailtu pikku kynsiä. Nimittäin aika terävät ovat ;)
Elikkäs tänään tiedossa pennuille Bio-sensor ohjelma. Kasvattaja Mirva on tehnyt tämän hänen kaikille valkkari pentueilleen ja tänään vuorossa O-pentue ;)

Tässä tietoa ohjelmasta:

Bio-sensor (early neurological stimulation hakusanalla löydät lisää tietoa aiheesta) ohjelma on alunperin kehitetty Yhdysvaltain armeijan käyttöön ja sen tarkoituksena oli saada suorituskyvyltään parempia koiria. Ohjelman tarkoituksena on stimuloida koiranpentujen aivojen synapsien kehitystä. Bio-sensor ohjelma toteutetaan pentujen ollessa 3-16 vuorokauden iässä jolloin koiranpentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivisinta. Aivosolujen välisten synapsien määrä vaikuttaa koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Useissa tutkimuksissa on todettu, että Bio sensor ohjelmaa noudattamalla voidaan parantaa pentujen stressinsieto-, oppimis- ja vastustuskykyä. Bio-sensor edesauttaa myös pennun sosiaalistumisessa ja samalla pentu tottuu käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa.
Bio-Sensor ohjelmaa toteutetaan pennulle 3-16 vuorokauden iässä, kerran päivässä. Ohjelman ärsykkeet eivät kuulu tämän ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Ohjelmaa toteutetaan vain kerran päivässä, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.
Bio sensor sisältää seuraavat asiat:

  • Pystyasento (pää ylös)
Pentua pidellään kämmenten välissä pystyasennossa, pää hännän yläpuolella.
Kesto 3-5 sekuntia.


  • Pystyasento (pää alas)
Kuten edellä, mutta pää alaspäin. Kesto 3-5 sekuntia.


  • Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä. Kesto 3-5 sekuntia.


  • Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä
Kesto 3-5 sekuntia.


  • Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, kylmälle pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos yrittää ryömiä pois alustalta.
Kesto 3-5 sekuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti